Hannu Hämäläinen, Espoo, Tähtiliike ehdokas Uusimaa TERVE SUOMI *Koulutuksen resurssit turvattava kaikilla tasoilla *Vähintään ammatillinen koulutus kaikille nuorille *Arvokas elämä ja hoito vanhuksille *Riittävä perusturva kaikille - kaikkialla Suomessa

EK-vaaleista ei yhden asian vaaleja!

Mitkä teemat ovat tärkeitä tulevissa vaaleissa?

On selvää, että eri puolilla Suomea asuville, erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille eri asiat ovat niitä kaikkein tärkeimpiä.  Toivoa sopii, että kansalaisten odotukset, toiveet ja murheet nousevat myös laajasti keskusteluun ennen eduskuntavaaleja.

Erilaisia elinympäristöömme liittyviä uhkia on käsitelty jo kymmenien vuosien ajan.  Tyypillistä kuitenkin on, että poliittinen koneisto suostuu konkreettisiin toimiin vasta viime hetkellä, silloin kun on ns. korkein aika. Parempi tietenkin myöhään kuin ei milloinkaan.

Viime vuoden IPCC ilmastoraportti vauhditti tietenkin keskustelua ilmaston muuttumisesta, mutta meillä sitä on vauhdittanut myös lähestyvät eduskuntavaalit. Kaikki puolueet ovat nyt niin liikuttavan ilmasto- ja ympäristöystävällisiä, myöhäisherännäisiä näyttää olevan paljon.  Sen erottaminen kuka myös vaalien jälkeen on valmis konkreettisiin toimiin ei enää olekaan kovin helppoa.

Ilmastonmuutoksen lisäksi on myös monia muita ympäristön uhkia, joita ei pidä unohtaa.  Esim. vesistöjen ja pohjavesien likaantuminen, niukkuuden lisääntyminen puhtaasta juomavedestä, radioaktiivisten jätteiden tai aseiden muodostama uhka jne.

Maahanmuutosta ja pakolaisista tullaan varmasti keskustelemaan, toivottavasti kuitenkin kiihkottomasti, lakeja, ihmisoikeuksia sekä perhearvoja ja uskonnollisia vakaumuksia kunnioittaen, ilman perusteettomien uhkakuvien luomista.

Voi olla niin, että jotkut puolueet haluavat typistää vaalikeskustelut vain yhteen aiheeseen vaalitaktisista syistä.  Toivottavasti toimittajat pitävät siitä huolen, että kansalaisiamme koskettavat monet muutkin ongelmat tulevat keskusteluun mukaan.

Nykyisessä eduskunnassa on tietoisesti hallituksen ja opposition toimesta vaiettu erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä EU:n kehittämiseen tai oikeammin kehittymiseen liittyvistä aiheista. Suomen sotilaallinen liittoutuminen on edennyt ilman poliittista keskustelua, ikään kuin koko asia ei kuuluisi eduskunnalle.  Tähän haluan muutoksen seuraavalla vaalikaudella. Meidän tulee myös lisätä aktiivisuutta Venäjän ja Suomen sekä Venäjän ja EU-maiden välisen vuoropuhelun parantamiseksi ja luottamuksen lisäämiseksi. Se on ainoa tie, joka voi johtaa liennytykseen ja yhteistyön lisääntymiseen EU-maiden ja Venäjän välillä. 

Saksan teollisuuden keskusjärjestö (BDI) esitti tämän vuoden alussa tavoitteeksi uuden idänpolitiikan, johon kuuluisi monia konkreettisia asioita kuten EU:n ja Venäjän välisten ja Saksan ja Venäjän hallitusten välisten huippukokousten uudelleen aloittaminen, viisumivapauden harkitseminen esim. opiskelijoille.  Ehdotuksessa oli yhteensä 15 aihealuetta.  BDI toivoo myös, että Venäjä-suhteissa luovutaan nollasumma-ajattelusta, jonka mukaan toisen etu on aina toisen osapuolen tappio. Tämä olisi Suomalaisten kannalta tärkeä vaaliteema.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat